hiphop ve alt kültür kavramları üzerine - bol sözlük

hiphop ve alt kültür kavramları üzerine



başlık no:42111 okunma:1133



  1. herkesin yanılgıda olduğu aslında bariz olan gerçeklerden birini biraz sosyolojik bir tabanda size açıklamaya çalışacağım. bu başlığın amacı kültür ve ilintili kavramlar üzerine konuşurken işi biraz mantıklı tabanda konuşmak. öncelikle kültür nedir bunun tanımını yapalım.

    kültür; toplumların, komünlerin yahut grupların deneyim yahut birikim yolu ile kazandıkları kendilerine has var olan maddi manevi her şeye biz kültür deriz. kültür çok geniş bir kavramdır. insanlığın kültürü ve her alanına işlemiş kodları vardır ve bu kodlar düşünme, inanma, davranma biçimlerimizde bizim için bir patikadır.

    kültür kavramı 18. yy'dan sonra yani sanayii devrimi ile farklı bir anlam kazanmıştır. neden? çünkü sanayileşme ile beraber köyler boşalmaya başlamış, ve kentlere farklı düşünme ve inanma biçimlerinden birbirinden farklı stereotipte insanlar komşu olmaya ve birlikte yaşamaya başlamıştır. daha sonra bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile bu gruplar kendi kültürlerini yaşamak için diğer unsurlara bir dayatma yapmışlardır ve kendi kültürleri steril olsun diye keskin çizgilerle ayırmışlardır.

    kültürün 4 temel biçimi bulunmaktadır.

    1- yüksek/ üst kültür
    2- karşıt/ marjinal kültür
    3- alt kültür
    4- herkesin nefret ettiği ama aslında farketmeden içinde olduğu popüler/ kitle kültürü

    şimdi 21. yy'da artık bu kültürler arasında keskin çizgiler yavaş kaybolmuş olsa da hala kendilerine has özleri vardır ve bu özü korumak durumundadırlar.

    diğer kültürlere siz bakabilirsiniz ben çok da uzatmadan hip hop'a geçmek istiyorum. alt kültür; belirli bir ilgi, inanç, düşünce veya sevgiden dolayı oluşturulan ve genel kültürden daha küçük bir kitleye hitap eden kültüre alt kültür deriz ve hip hop bir alt kültürdür. hip hopun özünü; rap, break dance, graffiti, djliğin oluşturduğu basketbol, beatbox gibi alternatif şeylerin de özü ile ilintili olduğu kültürdür.

    bü kültürün yayılmasını ve daha fazla insana ulaşmasını istiyorsanız, alt kültürün amatör ruhunu terk etmek istiyorsunuz demektir. evet daha fazla inasna ulaşsın daha fazla insan bilsin diyorsanız, bu öze bağlı kalarak hiçbir alt kültür yayılmaz arkadaşlar yayılırsa da alt kültür olmaz alt kültür olmazsa da şikayet etmeye başlarsınız. çünkü hip hop kültürünün kendine ait kodları vardır ve bu kodlar yabaş yavaş esnemeye daha sonra yayılmak için terk edilmeye başlar. sonra şu yorumlar duyulur; ''eski tadı alamıyorum'', ''eskiden güzeldi'', ''şimdi hoşuma gitmiyor'' gibi zırvalarsınız. rap şu an ister kabul edin ister etmeyin bir popüler kültürdr. bakın hip hop demiyorum, rap diyorum. kitle kültürü yani sizin dediğiniz deyimi ile popüler kültürün tek tanımı şudur; demografik olarak çoğunluğun kabul ettiği ve sevdiği şey popüler kültürdür. herhangi bir fikir, inanç veya sevgi noktasında taraf olmayan halkın orta yoludur. siz şimdi inatla rap yayılsın ama eskisi gibi kalsın diyorsanız ya çok cahilsiniz demektir ya da ne istediğinizi bilmiyorsunuz demektir. gördüğünüz gibi rap ne zaman para kazandrmaya başladı? popüler kültür olunca, endüstrileyelleşince. zaten aynı dangalaklar neyim var ki 7 milyonken ''rap beyin pop kalça, bu şarkıda göt olsaydı 100 milyon olurdu'' diyip 93 milyon olunca ''olm neyim var ki overrated lan xd'' diyip 200 binlik kayra şarkısının linkini atarak kendi ayrıcalığını göstermeye çalışıyor. kültür cahili olmayın arkadaşlar şu an bile kültür kültür diyip rapten başka bir şey yapmıyorsanız veya ilgilenmiyorsanız siz de popüler kültüre aitsiniz demektir. ( günümüz yapımları için konuşuyorum) farkında olmadığınız şeylerin yorumlarını yaparken bir kendini temaşa edin ne dersiniz? ha şu da var rap dinleyip pop karşıtı olursunuz sonra dizi izlerken gidip popüler kültür öğresi dizi izlersiniz iş biter. bu duruşu şu an sergilemek çok zor arkadaşlar. pop kültürü eskiden bariz çizgilerle belliydi artık tüm kültürler birbirinden etkileniyor. örneği kaykay, paten, bisikletçiler hip hop giyimi kullanırdı, tribünbü ultralar hip hopun graffitisini kullanırdı yani. kültürler ve bu kültürlerin dinamikleri hakkında bilginiz yok ise lütfen popüler kültüre hunharca saldırmayaın derim. burada popüler kültürü savunmuyorum sadece farkında olarak eleştirin diyorum. teşekkürler

    edit; arkadaş farketti başlıkta ''ıı' olmuş adminler düzeltebilirse çok sevinirim.
    voltaire
    14/8/2021 22:28 ~ 14/08/2021 23:13
    heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0 




  2. 1.başlıkta "kavramları" iki "ı" ile yazılmış.
    2.şu anda birçoğumuzun da farkında olduğu ve entry'lerde de yer yer bahsedilen durumu toparlayan bir yazı olmuş.
    3.yetiş ya jokzilla
    anonim
    14/8/2021 22:44 ~ 14/08/2021 22:45
    heart_plus : 1 stat_minus_2 : 1 


  3. rap müzik endüstrileşti mesela, eskisi gibi değil işler

    rapçiler biraz daha soluk hale geldi, artık çoğu rap şarkısında ana etken bana kalırsa producer, eskiden böyle algılanmazdı ama artık rap müzik için de en önemli şey dinlenebilirliği, sonuçta müzik tabii başka ne olacak


    bu mainstreame geçişle gelen farklı bir tat, daha güçlü soundlar ve dolayısıyla genel olarak ticari amaçlarla üretilen şarkılar ciddi şekilde arttı. rap işine girmek artık bir hobiden veya tutkudan öte, bu bir yatırım.


    he iyi bi şey mi kötü bi şey mi orası tartışılır bak, rap sonsuza kadar mainstream kalmayacak ve bence bu yaşananlar piyasada güzel bir tat bıraktı, şimdi mainstream işler çıkıyor diye underground, alternatif işler yapanları da tutup sikmiyolar sonuçta, herkes memnun gibi duruyor, bence okeyiz.
    anonim
    15/8/2021 00:14
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 1 




  4. @3 için edit yazacaktım ama uzun olacağı için ana entryi bozmamak adına buradan yazıyorum.

    alt kültür kavramı amatörlük temellidir. yani herhangi bir ekonomik kaygı gütmeden, nicel istatistiklerin ( görüntülenme, beğeni alma, izlenme ) beklentisine girmeden yapılır ve buna biz amatör ruh deriz. amatörlük acemilik değildir, amatörlük bir işi sadece sevdiği için yapılan işlerdir. türkiye'de anlamını yitiren kelimelerden birisi amatörlük. velhasıl şu ana değil 90ların sonu 2000lerin başına dönelim sago ve cezanın röportajlara bakıyorum; sago diyor ki; ''dinlenme önemli değil benim için çıkar ve biter önemli olan iyi müzik yapmak çünkü rap bizim hayatımız'' şimdi ne diyor? ''benim 25 hitim var'' ceza ne diyor; '' ben projelerimin ne kadar dinlendiğini önemsemiyorum kitlemiz bize sahip çıksın yeter biz internetten onlara veriyoruz zaten'' şimdi ne diyor? '' baksınlar dinlenme sayılarına 100 binler dinleniyor'' işte bu amatörlükten profesyonelliğe geçiştir arkadaşlar. tabii sago ve ceza bunu 20 yıldr yapıyor o ayrı fakat şimdi diğer rapçilerin bir anda patlamasından dolayı şöyle bir algı oluştu '' amq sadece popüler kültür ile oldular'' sonra her popüler kültür iş tutuyormuş gibi bir algı oluşuyor :d yani ben şu an ki çıkan rap parçalarına baktığımda 2010 yılı hadise parçaları müzikal ve lirikal açıdan daha iyi .d ( popüler kültr dediğiniz rap parçaları diyorum ) kendinize açık olmalısınız bence. rapin ana akımda kalması mümkün değil hatta etkisi geçmeye başladı bile dünyada 10 türkiyede 5 yıllık güçlü bir dalga yerini daha farklı müziklere bırakacak gibi. ama kendimize şu soruyu soralım? bir insan neden para kazanamadığı bir iş için emek versin? çünkü bunun bir hobi olması gerek hobi olursa da o kişinin zaten bir kazancı olmuş olması gerekiyor.
    voltaire
    15/8/2021 11:04
    heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 


  5. fb | twt | youtube | insta | spotify | anket | uyarı | devlog

    bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse türkçe rap ansiklopedisine de göz atmayı deneyebilirsiniz.
    hukuka aykırı olabileceğini düşündüğünüz içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.

    rastgele gururlarımız: